Psykiatri sydväst genomför för närvarande en pilotstudie, i vilken de behandlar personer med olfactory reference syndrome (ORS) med internet-KBT. Studien har varit igång sedan i våras och hittills har ca 10 patienter behandlats. Ytterligare patienter behövs för att fullfölja studien – är du en av dem?

 

ORS hänger ofta ihop med tvångssyndrom och påminner om OCD och om BDD. Det kännetecknas framför allt av  en upplevelse av att man avger en obehaglig doft som andra uppfattar. Detta medför säkerhetsbeteenden som överdriven tvättning, tandborstning och att man byter kläder ofta. Det är också vanligt att undviker situationer i vilka man är rädd att andra ska känna ens lukt, t.ex. luncher med kollegor, möten etc. Diagnosen ORS kommer i nästa utgåva av klassifikationssystemet ICD att inkluderas som en ny diagnos under namnet olfactory reference disorder.

 

Studien är öppen för personer i hela Sverige men man måste komma till Huddinge sjukhus för bedömning och mätning vid 3 tillfällen. Läs mer och anmäl dig till studien här.