Styrelsen, ordinarie ledamöter

 • Vera Nordlander, ordförande OCD-föreningen Stockholm
 • Anita Odell, vice ordförande
 • Åsa Spolander, kassör
 • Magdalena Berger, ledamot
 • Kela Dahlén, ledamot
 • Klas Lionell, ledamot
 • Sophia Wattjersson, ledamot

Suppleanter

 • Ulrica Dahlén, suppleant
 • Magnus Jacobsson, suppleant
 • Kicki Wattjersson, suppleant

Valberedning

 • Elin Olaisson (sammankallande)
 • Elisabet Berg Karls
 • Erika Lindquist
 • Johanna Maali Persson

Kansliet

 • Elin Olaisson, verksamhetsledare
 • Johanna Maali Persson, kanslimedarbetare

Du kommer i kontakt med kansliets medarbetare på telefon 08-669 3039 eller per mail info@ocdstockholm.se

 

Personliga presentationer

Vera Nordlander, ordförande

Jag är 42 år och bor i Bro tillsammans med min man och fem barn. Jag har sedan barnsben haft stort intresse för hälsa, idrott, musik och friluftsliv. Blev inte idrottslärare som barndomsdrömmen var, då livet tog en annan väg och jag hamnade i Sverige. Nu är jag ekonom med ansvar för system och utvecklingsprojekt, men mina intressen håller jag vid liv på fritiden bl.a. via barnen, familjen och som barnledare i naturparkour. Jag jobbar också på att utveckla Friluftsfrämjandets verksamhet på hemmaplan. Att få fler att ta sig ut och upptäcka naturen och hur bra den är för välmåendet är målet.

Vi hittade till OCD-föreningen i Uppsala hösten 2017 då jag gick en talarkurs i syfte att så småningom börja sprida kunskap som anhörig. Men när jag såg att OCD-föreningen i Stockholm sökte en ny ordförande blev jag genast nyfiken. Efter en lång analys hemma och samtal med tidigare ordförande Anita kändes det självklart att anta utmaningen.

Jag vet att det kommer vara en tuff utmaning då många där ute har det svårt, far illa både i skolmiljöer och arbetsliv och får inte rätt stöd att hitta nya livsvägar. Men, jag tror att tillsammans med en stark och kunnig styrelse, duktigt kansli och engagerade medlemmar kan vi göra så mycket för att hjälpa. Vi kan nå dessa människor och på så sätt bidra till friskare och starkare medlemmar och samhälle.

Tack för förtroendet, jag ser verkligen fram emot utmaningen!

 

Anita Odell lågupplöst
Anita Odell, vice ordförande

Jag är 70 år och bor med min man i Enskede. Vi har 3 barn och 3 barnbarn. Jag tycker om att läsa, vara med barnbarnen och är intresserad av natur, trädgård och kultur. Jag är anhörig och har lärt mig otroligt mycket av vårt barn med OCD-relaterade svårigheter.
Som utbildad beteendevetare har jag jobbat som förskollärare, förskolechef, projektledare för Arvsfondsprojekt och mobiliseringsansvarig i kampanjen Hjärnkoll 2009-2014. Jag har varit sekreterare och ordförande i OCD-förbundet 1998-2006 och därefter dess kanslichef 2006-2009. Nu är jag pensionär och vice ordförande i OCD-föreningen Stockholm och är också vice ordförande i NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) Stockholms län.

Jag vill bidra till att kunskapen ökar om psykisk ohälsa, att attityder förbättras och att delaktighet i vård och stödinsatser till enskilda och familjer med OCD ska öka. Vår vision att alla med OCD-relaterade problem får snabb och säker hjälp är en positiv utmaning!
Jag vill också att personer med OCD och deras anhöriga ska få mer delaktighet i kultur- och idrottssammanhang- som en friskfaktor – och att föreningens verksamhet ska bidra till detta. Sist men inte minst tycker jag att frågan om utbildning och arbete för unga med OCD är jätteviktig och en fråga vi ska arbeta mer med framöver.

 

Åsa Spolander, kassör

Jag heter Åsa och är 58 år. Jag bor med min man på Söder i Stockholm. Vi har tre utflugna söner som är 23, 25 och 27 år gamla. Vår mellanson har OCD och vi kom i kontakt med OCD-föreningen efter tips från Ångestenheten på Karolinska där vi gick en anhörigutbildning eftersom vår son genomgick en KBT-kurs där. Förra hösten hade jag förmånen att delta i en stödgrupp på OCD-föreningen. Den gav mig mycket med fantastiska deltagare och ledare som både kunde lyssna och dela med sig. Sista kurstillfället pratade vi lite om hur man kunde fortsätta engagera sig. Det visade sig att det behövdes en kassör till styrelsen och i den rollen känner jag att jag har något att bidra med eftersom jag i över 30 år arbetat med redovisning och revision. Jobbar numera som redovisningskonsult i eget bolag.

 

 

Magdalena Berger, ledamot

Jag heter Magdalena och är 56 år. Jag bor i Hägersten, har tre vuxna barn och ett barnbarn. Anledningarna till att jag gick med i OCD-föreningen hösten 2018 och numera är aktiv som styrelseledamot är flera. Kanske är den främsta anledningen att jag levt med OCD i familjen tidigare och därför känner det där lilla extra för alla dem jag träffat med OCD och relaterade tillstånd i skolan. Jag har nämligen arbetat som specialpedagog i många år och de senaste åren i gymnasiet. Numera arbetar jag även som egenanställd konsult. Jag skriver om psykisk ohälsa på sociala medier och jag föreläser om psykisk ohälsa i skolan och i arbetslivet. Själv har jag en bipolär sjukdom som har varit väldigt funktionsnedsättande i perioder och jag vet också vad det innebär att växa upp med en förälder som är svårt sjuk. Numera mår jag förhållandevis bra men sjukdomen kräver att jag alltid är försiktig och sköter om mig själv i förebyggande syfte.

I OCD-föreningen vill jag bidra till ett ”utifrån-perspektiv” eftersom jag varken är anhörig eller själv drabbad. Jag vill också öka förståelsen och bygga på kunskapen hos skolpersonal. Det gör jag bland annat genom allt jag lär mig i OCD-föreningen, vid våra föreläsningar och träffar. Detta skriver jag sedan om i de forum jag når ut till; Facebook, Linkedin & Instagram. I dessa har jag kontakt med många lärare dagligen. Där postar jag inlägg om OCD och relaterade tillstånd samt andra inlägg i ämnet mental hälsa. Jag är också en av två representanter och styrelseledamöter för OCD-föreningen i NSPH Stockholms län – Nationell Samverkan Psykisk Hälsa.

 

Kela Dahlén, ledamot

Jag har OCD sen 6 års ålder och jag är även bipolär typ 2. Jag håller kurser i OCD föreningen och sitter i styrelsen. Jag  föreläser även om hur det är att leva med OCD och bipolaritet och hur det påverkar mitt liv idag och hur min resa har sett ut för att ta mej hit där jag är idag.

 

Klas Lionell, ledamot
Jag har egen erfarenhet av OCD. Tycker jag fått och genomgått behandling som gett bra resultat. Jag önskar alla som har OCD att få samma möjlighet för att kunna må bra, fungera i sin vardag och kunna göra det man vill med sitt liv.

 

 

Sophia Wattjersson, ledamot

Sophia heter jag. Och jag är syster till världens starkaste, modigaste och mest kärleksfulla syster. Hennes sjukdom har utsatt henne för många prövningar som haft stor påverkan på vår familj. Det jag lärt mig och det jag som syskon vet att ändra syskon och anhöriga behöver är stöd. Stöd att förstå, orka, påverka och få hjälp hur man kan hjälpa. Därför är jag stolt att stödja och vara en del av OCD föreningen.

Jag arbetar till vardags som projektledare inom marknadsföring. Har också ett stort intresse för inredning och design som jag tidigare arbetat med. En bra dag för mig är med en kopp te och ett kostymdrama eller till tonerna från något  jazzband.

 

 

Kicki Wattjersson, suppleant

Jag är 60 år och har en dotter som har OCD sedan 2002. Jag vet vad det innebär att vara anhörig och vilken kamp det är mellan hopp och förtvivlan men också att det kan bli bättre både för mig som anhörig och för den som har tvångssyndrom. Vi har gått i KBT-behandling tillsamman vilket var ovärderligt. Genom att bryta ett ”medberoende” i det tvångsmässiga och ändra förhållningssätt så kan jag idag sätta gränser och känna mig trygg som mamma och anhörig.

Jag arbetar som chef inom arbetsmarknadsområdet och vet att många fler med psykisk ohälsa vill och kan komma ut i arbetslivet om vi vågar prata om psykisk ohälsa och sprida mer kunskap på våra arbetsplatser.

Jag tycker om kultur i alla former som musik, teater och konst. Mitt smultronställe är vårt torp från 1700-talet i Sörmland. Där är jag nära naturen och kan bara hasa runt i stövlar och ylletröja. Det är en gåva att lyssna till tystnaden. Jag är en kreativ amatör som gillar allt från att måla, skriva och kopplar gärna av med att rusta upp både torp och gamla möbler.

Jag hoppas kunna bidra med öppenhet och vägar att komma vidare i livet både för de som har OCD och dess anhöriga.

 

Elin Olaisson, verksamhetsledare

Jag har varit medlem i föreningen sedan 2009 då ett av mina barn fick OCD. Under åren har jag haft stor glädje av föreningen, bland annat deltog jag i en stödgrupp 2011 där jag kunde lära mig mer om OCD och träffa människor som förstod precis vad jag talade om – personer som antingen hade OCD själva eller liksom jag var anhöriga. De erfarenheterna bär jag med mig än idag! Jag har jobbat inom offentlig sektor i många år, bland annat som strateg och verksamhetscontroller. När chansen att bli verksamhetsledare dök upp kunde jag inte motstå den – jag hoppas kunna utveckla föreningens arbete och se till att fler får hjälp.

 

 

 

Johanna Maali Persson lågupplöst

Johanna Maali Persson, kanslimedarbetare

Jag ansvarar för medlemskontakter. Om du ringer till kansliet är det oftast jag som svarar. Jag tar emot anmälningar till våra föreläsningar och andra aktiviteter. Jag svarar på frågor och ger råd via telefon och mejl. Jag kan även bokas för personliga stödsamtal och håller i anhörigträffar. Du når mig på föreningens telefon 08-669 30 39 eller via mejl info@ocdstockholm.se

Jag har läst sociologi samt socionomprogrammet med mångkulturell inriktning (ej slutfört). Jag har arbetat på OCD-föreningen Stockholm sedan februari 2016 och har tidigare arbetat elva år på OCD-förbundets rikskansli. Jag är anhörig och har också egen erfarenhet av en OCD-spektrumdiagnos.

Jag bor i Söderort med min yngsta dotter och äldsta son. Jag har sammanlagt 4 barn med min tidigare man, som numera bor i Brasilien. Har tidigare i livet arbetat som vårdbiträde, lokalvårdare, servitris, postutdelning, i fabrik, lantbruk och i smycke- & antikaffär. Jag har suttit med som ledamot i OCD-föreningen Stockholms styrelse i två omgångar, suppleant i riksförbundet Hjärnkoll 2015 samt tidigare del av kulturföreningen Cyklopen i Högdalen (ett hus byggt av ideella krafter).