Information om diagnos och behandling

En film om OCD framtagen av Infoteket om funktionshinder, Nära vård och hälsa Region Uppsala under hösten 2018 och våren 2019.

Här berättar psykolog Sandra Bates om tvångssyndrom (OCD), vad det är, om orsaker och om hur man kan behandla OCD. Du får också träffa personer som berättar om egna erfarenheter av att leva med OCD.

Foto, redigering och musik: Skaparkraft film- och musikproduktion
Speltid: 19 min


Två ungdomar svarar på frågor om OCD

Lite mer lättsamt inslag i UR Plays serie ”Tänk till – våga fråga” där Tilde och Lukas ärligt och med humor svarar på frågor och berättar om sin OCD. I samma serie finns också många andra frågor-svar kring olika diagnoser.

https://urplay.se/program/223856-tank-till-vaga-fraga-saker-du-aldrig-vagat-fraga-nagon-med-ocd


Föreläsning om OCD och autism i kombination

En föreläsning om kombinationen av autism och OCD från Infoteket om funktionshinder, Nära vård och hälsa Region Uppsala, inspelad 10 februari 2021.

Frida Wickberg, psykolog på Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, berättar om skillnader och likheter mellan de två tillstånden. Vi får en inblick i OCD-behandling och hur den kan anpassas utifrån autism, samt hur man som anhörig kan stötta på bästa vis.

Infoteket Region Uppsala


Erika Lindquist och professor Christian Rück

Den 25 oktober 2021 hade TV-programmet ”Malou efter tio” ett bra inslag om OCD. OCD-föreningens Erika Lindquist beskriver egna erfarenheter av tvångssyndrom och tillsammans med överläkaren Christian Rück berättar hon om diagnos och behandling.

Se klippet här.


– Mamma jag har blivit knäpp!

Här kan du se en trailer till filmen ”Mamma jag har blivit knäpp!” Filmen handlar om hur det kan vara att leva med tvångssyndrom. Du får lära känna Johanna som är 9 år, som funderar över om hon ska våga berätta för kompisarna i skolan. Emma, som vill vara som alla andra tonåringar, men hennes OCD gör en del saker svårare. Vilken hjälp kan hon få i skolan? Du får också möta 28-årige Oscar. Hans tankar kretsar kring jobb och familj, hur livet ska bli för någon som har både OCD och Tourettes syndrom.

I filmen intervjuas även professor Susanne Bejerot om vad tvångssyndrom är och hur det kan behandlas. Filmen kan köpas från Svenska OCD-förbundet.

Klicka här för trailern till filmen ”Mamma jag har blivit knäpp!”

 

 


Artisten Kitok och professor Christian Rück

Under hösten 2019 hade TV-programmet ”Malou efter tio” ett bra inslag om OCD. Artisten Kitok beskriver egna erfarenheter av tvångssyndrom och tillsammans med överläkaren Christian Rück berättar han om diagnos och behandling.

Se klippet här

 


Långfilmer om OCD

Vill du se filmer där man speglar karaktärer med OCD? Vår brittiska systerorganisation OCD-UK har tillsammans med OCD-förbundet gjort en lista på filmer som knyter an till tvångssyndrom. Artikeln publicerades i Nytt om OCD nr 2/2013.

Klicka här