Information om diagnos och behandling

En film om OCD framtagen av Infoteket om funktionshinder, Nära vård och hälsa Region Uppsala under hösten 2018 och våren 2019.

Här berättar psykolog Sandra Bates om tvångssyndrom (OCD), vad det är, om orsaker och om hur man kan behandla OCD. Du får också träffa personer som berättar om egna erfarenheter av att leva med OCD.

Foto, redigering och musik: Skaparkraft film- och musikproduktion
Speltid: 19 min


Artisten Kitok och överläkare Christian Rück

Under hösten 2019 hade TV-programmet ”Malou efter tio” ett bra inslag om OCD. Artisten Kitok beskriver egna erfarenheter av tvångssyndrom och tillsammans med överläkaren Christian Rück berättar han om diagnos och behandling.

Se klippet här

 


– Mamma jag har blivit knäpp!

Här kan du se en trailer till filmen ”Mamma jag har blivit knäpp!” Filmen handlar om hur det kan vara att leva med tvångssyndrom. Du får lära känna Johanna som är 9 år, som funderar över om hon ska våga berätta för kompisarna i skolan. Emma, som vill vara som alla andra tonåringar, men hennes OCD gör en del saker svårare. Vilken hjälp kan hon få i skolan? Du får också möta 28-årige Oscar. Hans tankar kretsar kring jobb och familj, hur livet ska bli för någon som har både OCD och Tourettes syndrom.

I filmen intervjuas även professor Susanne Bejerot om vad tvångssyndrom är och hur det kan behandlas. Filmen kan köpas från Svenska OCD-förbundet.

Klicka här för trailern till filmen ”Mamma jag har blivit knäpp!”


Långfilmer om OCD

Vill du se filmer där man speglar karaktärer med OCD? Vår brittiska systerorganisation OCD-UK har tillsammans med OCD-förbundet gjort en lista på filmer som knyter an till tvångssyndrom. Artikeln publicerades i Nytt om OCD nr 2/2013.

Klicka här